Jørgen Moe-jubileet i Hole kommune 2013

I år er det 200 år siden Jørgen Moe ble født, og det skal feires i Hole! Store og små i Hole kommune vil være med og forberede eventyrlige arrangementer som vil bli presentert gjennom jubileumsåret. I feiringen vil blant annet Mo gård ha en sentral plass.


Jubileumsprogrammet finner du her, eller øverst i menylinjen

 

Gjennom kommunens visjon, eventyrlig fortid – eventyrlig framtid, viser vi stolt til eventyrsamleren og dikterpresten Jørgen Moe (1813 – 1882), som trådte sine barnesko på Mo gård i Hole. Han og Peter Christen Asbjørnsen sto for en av de store nyskapningene i norsk litteraturhistorie. Det var her i Hole deres interesse for muntlig fortellertradisjon ble født, og den første spiren lagt til det som skulle bli en av de mest kjente og kjære av alle bøker i alminnelige hjem over hele landet, Asbjørnsen og Moes Norske Folkeeventyr.


Asbjørnsen og Moe
Asbjørnsen og Moe er Norges mest kjente eventyrsamlere. De møtte hverandre i 1826 på Norderhov skole, i dag Ringerike Museum, og ble svært gode venner. Etter å ha reist rundt i Sør-Norge med blokk og blyant og lyttet til folks historier, gav de ut de første eventyrene i små hefter. I 1845 kom den første samlingen ut, og i 1870 ble den samlingen vi kjenner i dag utgitt for første gang.

Har du problemer med å se filmen, gå direkte til YouTube


Linker:

Mo gård

Th. Kittelsenmuseet

Villa Fridheim

Eventyrlige historier

Lauvlia, Kittelsens hjem